10 dolog, amit a paradicsomrl tudni rdemes
1. Tudta, hogy a paradicsom nem zldsg, hanem gymlcs? Szrmazsi helye az amerikai kontinens kzps s dli rsze, ahonnan flezer ve kerlt hozznk.
2. 100 g paradicsom mindssze 22 kalria, 1 gramm fehrje s 4 gramm sznhidrt mellett 2 gramm rostot tartalmaz, valamint gazdag forrsa a kliumnak s a kalciumnak is. Emltsre mlt mennyisget tallunk benne magnziumbl, vasbl s foszforbl is.
3. Vitaminjai kzl a legfontosabb a C-vitamin, ebbl 25-40 mg van benne 100 grammonknt. S minl kisebb a bogyja, annl tbb benne a C-vitamin! Van mg benne B1 s B2-vitamin is, illetve a piros sznt ad karotinbl A-vitamin kpzdhet.
4. A paradicsom segti a mellkvese s a mj mkdst, antioxidns anyagai gtoljk a tumoros betegsgek kifejldst.
5. Nagyszleink korba sokszor tettek a kls sebekre paradicsomos pakolst, amely segtett a gygyulsban.
6. A szp br megrzsben is fontos szerepe van. Hidratl hats, fokozza a br feszessgt s rugalmassgt. Akrcsak az uborka, a paradicsom is szntelent, teht szepls arcra is javasolhat a belle kszlt pakols.
7. A bta-karotin mellett a msik leghatkonyabb antioxidns a likopin, amely leginkbb a paradicsomban tallhat meg. Ez az anyag ersti az immunrendszert s vd a tumoros betegsgek ellen.
8. A paradicsom 93-94%-a vz, emiatt a legtbb trendben (mg betegeknl is) jl megllja helyt. A gyerekek tvgyt kifejezetten javtja. Vannak azonban nhnyan, akik hja vagy savtartalma miatt nem fogyaszthatjk.
9. Ha legett a bre, segt a paradicsompakols. Gyulladscskkent anyagokat tartalmaz, ezen kvl megtiszttja a brt, s vztartalma gyorsan enyhti az g rzst.
10. A paradicsom nagyon gyorsan romlik! Termszetesen frissen a legjobb fogyasztani, azonban a belle kszl tartstott ksztmnyek az tlagnl tbb vitamint s svnyi anyagot tartalmaznak. E "tulajdonsgt" annak ksznheti, hogy feldolgozshoz nem hasznlhat magas hfok, mert elveszten szp piros sznt.
8 dolog, amit a grgdinnyrl tudni rdemes
1. Br mi, eurpaiak csak a kzpkorban ismertk meg, az egyiptomi piramisokban szmtalan dinnyre utal rajzot talltak a tudsok. Haznkba grg kzvettssel rkezett, azonban mra mi lettnk az reg kontinens legnagyobb dinnyetermeszt vidke.
2. 95%-a vz, a fennmarad tmeg nagy rsze is rost. Ennek ellenre igen rtkes eledel, hiszen bven tallni benne A-, B1-, B2- s C-vitamint, bta-karotint, cinket, magnziumot s vasat. Szelntartalma antioxidnsknt harcol a krnyezet kros hatsaival szemben.
3. Tudtad? Az olaszorszgi Firenzben minden augusztusban hatalmas dinnye-fesztivlt rendeznek a szakcsok vdszentje, San Lorenzo tiszteletre.
4. Mregtelents dinnyvel! A magas vztartalom s a rostok szinte tmossk a gyomrot, vzhajt hatsa pedig meggyorstja a kros anyagok tvozst.
5. Unod a dinnyt? Fogyaszd fetval! Vgj kockkra 40 dkg kimagozott grgdinnyt s 20 dkg feta sajtot. Szrd ket prosval vltogatva fogpiszklra, szrd meg kevs frissen rlt borssal, csipetnyi chilivel, s spriccelj r nmi olvaolajat!
6. Brmennyit ehetsz belle, hiszen 10 dkg dinnye mindssze 29 kalria, s csak 0,5 gramm fehrje van benne. Idelis egy bjti naphoz is, mert a szervezet vitamin- s svnyianyag-szksglett majdnem teljes egszben biztostja.
7. Az si knai gygyszatban az egszsg alapfelttele az egyensly, amelynek rsze a jin s a jang, azaz a kt er, melyet nies s frfias energinak is szoks nevezni. Ezen elv alapjn tpllkaink is besorolhatk e kt kategriba. Elbbiek htik, utbbiak melegtik a szervezetet. A dinnyn kvl jin tpus pl. a tofu, a padlizsn, a petrezselyem s az uborka is.
8. Br a vgatlan grgdinnye 2-3 htig is elll hvs helyen, tprtke naprl napra cskken. 7 fok alatt sem szabad trolni, ezrt ne tedd a htszekrny leghidegebb polcra, vagyis a mlyhtrekesz krnykre.
8 dolog, amit a srgabarackrl tudni rdemes
1 zsibl szrmazik, ahonnan a grgk, majd a rmaiak segtsgvel terjedt el az egsz vilgon, gy haznkban is.
2 Bntudat nlkl falatozhatsz belle, hiszen 10 dkg-ban mindssze 46 kalria van. Emell 1 gramm fehrje s 8 gramm sznhidrt trsul, zsr egy csepp sem. Nem vletlenl ajnlja a srgabarackot a GI-dita is, mely manapsg a legnpszerbbek kz tartozik.
3 Gazdag A-vitaminban, antioxidns hats bta-karotinban, kliumban, kalciumban s foszforban. Szemvd likopinja a lts egszsgt vja. Tallhat benne mg C-vitamin s kn is ezeknek ksznheti desks, frisst zt.
4 A Tvol-Keleten ez a gymlcs a szp nket szimbolizlja. A szpen velt szemeket is gyakran hasonltjk a srgabarack magjhoz.
5 Kivl szptszer, a pattansokra jtkony hatssal van, gy pakolsknt is hasznlhatod. Ppests kt barackot s egy fl bannt, keverd ssze ket s kend be az eleggyel az arcodat (a szemkrnyket szabadon hagyva). Hagyd magadon legalbb fl rig, mg megszrad, majd langyos vzbe mrtott vattapamaccsal trld le a maradkot.
6 Mivel olaja s kivonata brhidratl s -kondicionl tulajdonsg, szmos kozmetikai termk sszetevje. A srgabarack ajakpolknt is kivl, zvel, illatval, pol olajaival az ajkak brt knyezteti.
7 Sok gymlcsrl lltjk, hogy hatkony a tumoros betegsgek ellen, de a srgabarack azon kevesek egyike, amelynl bizonytottk is ezt a tulajdonsgot. A kutatk szerint ezt elssorban kntartalmnak ksznheti, de magas bta-karotin-szintje is segt a kros szabadgykk semlegestsben.
8 Tredezik a hajad, gyakran beszakad a krmd? Itt az ideje egy srgabarackkrnak! A haj s a krm jrszt kntartalm fehrjkbl pl fel, s regenercijukhoz a srgabarack bsges mennyisg knt biztost. Ihatod nektrknt, eheted frissen vagy aszalva, de a nyri hsgben akr fagyasztva is.
8 dolog, amit a tkrl tudni rdemes
1 Gondolta volna, hogy a tk esetben tudomnyos szempontbl nem is zldsgrl, hanem bogys gymlcsrl beszlhetnk?
sszesen tbb mint 800 klnbz fajtja ismert, de fogyasztsra csak az tkezsi tkk megftt hsa alkalmas.
2 A konyhban szinte semmi sem szab hatrt a tk vltozatos felhasznlsnak: kistheti olajban, elksztheti kretnek, tltelknek megpirtva, elrakhatja savanysgnak, befttnek, de lehet prsteni vagy reszelni is. Tortatltelknek ppgy alkalmas, mint szszokhoz, levesekhez, saltnak.
3 A cukkini is a tkflk csaldjba, pontosabban az gynevezett nyri tkk kz tartozik. Egsz vben kaphat, egszsges zldsgfle. Mivel nyersen is meg lehet enni, kivl saltnak, de grillezve is kzkedvelt.
4 Az egyik legegszsgesebb fajta a sttk. Narancssrga sznt a bta-karotin adja, amely hatkony antioxidns, s vd a tumoros betegsgek ellen. Remek A-vitamin-forrs - ersti ltsunkat, s egyben brvd hats is. A benne tallhat rengeteg rost az emsztst serkenti.
5 rdemes a tk magjt is megkstolni: a kis, lapos magvak szrtva (rgcslnivalnak) vagy zsemlre szrva fogyaszthatk. Mintegy 50%-ban rtkes zsrsavakat tartalmaznak, magas fehrjetartalmuk miatt pedig elssorban a sportolk kztt kedveltek.
6 A vastag hj tli tkk elnye, hogy hossz ideig eltarthatk, mivel csak teljesen rett llapotban szretelik ket. A minsg jele az elfsodott szr, amely megmutatja, hogy a tkt tnyleg nem idejekorn szedtk le.
7 A tk bele kalriaszegny, csak kevs cukrot s savat tartalmaz, cserbe viszont tele van rostokkal, B- s C-vitaminnal, kliummal, magnziummal s vassal. A benne tallhat rengeteg bta-karotint - amely a brsejteket vdi meg a szabadgykktl - jobban fel tudja venni a szervezet, ha a konyhai feldolgozs sorn kevs olajat ad hozz.
8 Nem szabad elkszteni a tkt, ha a legenyhbb keser mellkzt is rzi rajta. E keser anyag a cucurbitacin, ami az emszts sorn irritlhatja a gyomor nylkahrtyjt. Az elfogyasztott mennyisgtl fggen rosszulltet, gyomorpanaszokat, melygst, hnyingert okozhat.
8 dolog, amit a gombrl tudni rdemes
1) Huzatban s hsgben a gomba gyorsan romlik. Htszekrnyben kt napig is trolhat. Lefagyasztsnl fontos, hogy a gombt szeds utn azonnal meg kell tiszttani, majd felaprtani, s rgtn a mlyht ldba kell tenni, ahol akr 8 hnapig is elll.
2) A gomba 90%-ban vzbl ll, s rendkvl zsrszegny. Cserben viszont nagyon sok rostot tartalmaz, gy alacsony kalriatartalma mellett is jl telt. Mg trsai kzl is kitnik a laskagomba, melynek 100 grammjban mindssze 11 kalria van.
3) A gombs teleket csak egy felttellel szabad felmelegteni: ha az telt kzvetlenl elksztse utn azonnal lehttte, s utna is htben trolta. Ha a gombt hosszabb ideig szobahmrskleten tartjk, mrgezst okozhat!
4) A zld nvnyekkel ellenttben a gombk tekintlyes mennyisg D-vitamint tartalmaznak, amely a csontok s fogak felptshez nlklzhetetlen. Magas vastartalmuk miatt ezek az "erdlakk" fontosak a vrkpzsben is.
5) A szarvasgomba vonzv, szexiv tesz? A kutatk e nemes fajtban az androsztenol nev feromont fedeztk fel. Ksrlet is bizonytja, hogy a frfiak s a nk mr kis mennyisg androsztenol hatsra is sokkal kvnatosabbnak, vonzbbnak tnnek a msik nem kpviseli szemben.
6) A termesztett csiperkegombban tirozinz nev enzim tallhat, amely cskkenti a vrnyomst, s vd a szv- s rrendszeri megbetegedsek ellen.
7) Az zsiai szrtott gombk - ilyen pldul a kucsmagomba - szalmonellval fertzttek lehetnek. Azonban a fzssel a baktriumok knnyen elpusztthatak! Vigyzni kell a gomba elzetes, langyos vzben trtn ztatsval, mert ekzben a benne lv szalmonellabaktriumok elszaporodhatnak, amelyeket azutn akr a kezn is knnyen tvihet ms lelmiszerekre.
8) Gombt szedni mindig es utn rdemes, mivel a vz hatsra nagyon gyorsan nnek, ahogy a szls is mondja pl. a sokgyermekes csaldokra: "gomba mdra szaporodnak". Ami a gombaszedshez kell: gombahatroz, egy jl vg ks s egy nyitott fedel kosr vagy vszontska a trolshoz (a nejlonzacskban befllednek s bomlsnak indulnak). Ha befejezte a gombagyjt kirndulst, mindenkppen forduljon gombaszakrthz (minden piacon tall egyet), s ellenriztesse a leszedett pldnyokat!
Barack
A srga minden rnyalatban pompz, csorg lev, mzdes, rostos finomsgokkal nem lehet betelni. S hogy ragacsosak lesznk tlk? Ki bnja? Hisz ez jelzi, hogy des, rett, lds gymlccsel van tele a markunk.
Ezek utn mr csak az a krds, hogy srgt, kopaszt vagy szit vlasszunk? Mindhrom gymlcs egyarnt egszsges, vitaminokban s tpanyagokban gazdag, rostos, lds s alacsony kalriatartalommal br. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk ket, de kivl leveseket, szszokat, saltkat, dessgeket vagy akr beftteket is kszthetnk bellk.
Kajszi vagy srgabarack
A srgabarack klnleges gymlcs. Nem pusztn betegsgmegelz hatsa s des ze miatt, hanem azrt, mert ez az egyetlen csonthjas gymlcsnk, amelynek magjban rejl - a mandulhoz hasonl-, puha, fehr belsejt is megehetjk vagy befttekbe tehetjk. Hja brsonyos tapints, szne meleg napsrga. A gymlcs hsa krmesen rostos, j esetben mzdes, gymlcsl-tartalma azonban kzel sem olyan magas, mint rokonai esetben. A Knbl szrmaz nvny a trtnszek szerint a trkk kzvettsvel jutott el haznkba.
A kajszibarack valdi kincs. 100 gramm energiartke mindssze 50 kcal, s rendkvl gazdag A-, B1-, B2- s C-vitaminban, kalciumban, foszforban, ntriumban s kliumban. Ezek szerint mr napi 10 dkg srgabarack elfogyasztsa fedezi a napi A-vitamin ignynket, nem beszlve a szervezetnk szmra fontos bta-karotinrl, ami a br barnulshoz - klnsen nyron - elengedhetetlen.
Gygyhatsai: - kslelteti a ltsromlst - rkmegelz hats lelmiszer - optimalizlja az anyagcsert - mregtelent hatsa jelents - mj- s rvd hatsa van - segti a br regenerldst
szibarack
Nevt felteheten az rsi idszakrl kapta, s annak ellenre, hogy ma mr j nhny fajtjt klnbztetnk meg rsi idejtl fggetlenl, a kztudatban mint "szibarack" maradt meg. Az szibarack vrses-rzsaszn hjt puha fehr szrszer pihk bortjk, belseje pedig rettsgtl fggen meleg narancssrga. Minl srgbb a szne, annl nagyobb az A-, s C-vitamin tartalma. Igen magas a kalcium-, magnzium- s szelntartalma, gy a nyri allergis idszakban termszetes allergiaellenes frisstnek szmt.
Gygyhatsa: - rkmegelz hats lelmiszer - termszetes antioxidns - optimalizlja a hormonszintet (ezrt klnsen a vltoz korban lv nknek javasolt a fogyasztsa) - mregtelent, tisztt hats - vrtisztt, a tdre is gygytlag hat - segti az emsztst - vzhajt
Nektarin vagy kopasz barack
A kopasz barackknt ismert kzkedvelt gymlcsnk nem ms, mint az szibarack egy klnleges vltozata, amely mindssze 60-70 ves mltra tekinthet vissza. Kora nyrtl ks szig megtallhat a zldsgesstandokon, gy des zt hossz hnapokon t lvezhetjk. Rokonaihoz hasonlan igen sok kliumot, A- s B-vitamint tartalmaz, de szelntartalma sem elhanyagolhat.
Gygyhatsa: - gyulladscskkent s vrtisztt hats - segti az emsztst - idegnyugtat hats - helyrelltja a sav-bzis egyenslyt - ids korban cskkenti a kzreszketst - vrnyomscskkent s rtisztt hats - j hatssal van a mjra - serkenti az emsztst - hatkonyan segt lgzszervi gyulladsok megszntetsben - rkmegelz hats lelmiszer
|